Basilica és Piazza di San Lorenzo - Sagrestia Nuova (Medici kápolna 3.)





látogatható: 10.00-17.00-ig, vasárnap 13.30-17.00-ig

belépődíj: 3.50 €

-
Piacnap van Firenzében...
-

-
E körül a homlokzat nélküli templom körül mindig nagy a nyüzsgés, hiszen folyamatosan vásárok vannak a mellette lévő téren..., de azért a templom és temetkezési kápolnáinak látása iránt is van némi kereslet!
Tudjuk azt, hogy Michelangelo megbízást kapott a Mediciek templomának számító San Lorenzo templom homlokzatának elkészítésére, ami célból hosszú hónapokat töltött a carrarai márványbányában, hogy kiválassza a legszebb márványtömböket. Ki is választotta a megfelelőket, le is szállították a helyszínre..., de éppen akkor különös dolgok történtek a városban! Méghozzá Medici ellenes dolgok, melyek Michelangelót is bujdosásra késztették, hisz köztudottan nem csak művészileg kötődött hozzájuk, tulajdonképpen családtagnak számított közöttük  Hosszú ideig megbújt a San Lorenzo bazilika rejtett zugaiban, majd a városban egyre erősödő Medici ellenes hangulat Rómába szökésre késztette. 
Így történhetett meg, hogy mindmáig homlokzat nélkül maradt a San Lorenzo bazilika , azonban belső tere Filippo Brunelleschinek köszönhetően egyszerűségében is csodaszép. Érdekessége a belső térnek, hogy két szónoki erkélye is van, így hitvitákat is lehet benne tartani.  
És ami itt a legnagyobb kincs, az a Sagrestia Nuova Michelangelo csodálatos Medici szobraival. Ez megint egy érdekes dolog, hiszen elvben két Medici ivadékot ábrázolnak a szobrok, de amikor valaki reklamált, hogy nem igazán hasonlítanak rájuk, akkor Michelangelo azt válaszolta, hogy "Nem számít, úgysem fog senki emlékezni az arcukra!" És ez így is van, Michelangelo adott nekik arcot, és így maradtak meg a halhatatlanságban. 
-
Az épületegyütteshez hozzátartozik egy gyönyörű, ugyancsak Michelangelo által tervezett könyvtár, vagyis a Biblioteca Laurenziana is. Látogatható olyan szinten, hogy a terem közepén végigsétálhatunk, de le nem ülhetünk, és a padokon kiállított kódexekhez természetesen hozzá nem nyúlhatunk.
-
De visszatérve a templom előtti térre, egy magas talapzaton lévő szobor itt a nagy látványosság, mely Giovanni delle Bande Nerét formázza. Eredeti neve Giovanni de Medici volt, aki a híres női hadvezér, Caterina Sforza és Giovanni de Medici  fia volt. Ismertebb nevén Giovanni delle Bande Nere remek hadvezér volt a Medici család Popolano ágából. Ő azonban sajnos igen fiatalon, 32 évesen meghalt a csatatéren, amikor alsó lábszárát érte komoly sérülés. Úgy tartja a legenda, hogy ő maga tartotta a fáklyát, miközben amputálták a lábát, de végül vérmérgezésben meghalt. Hősies életének viszonylag hamar vége szakadt, de dicsőségét máig tartja főleg azok között, akik érdeklődnek a firenzei történelem iránt. 
-
És hát ebben az emlékezetben maradásban az sem mellékes, hogy az ő fia volt I. Cosimo Medici nagyherceg, az új Medici dinasztia megalapítója.
-
-
Giovanni delle Bande Nere (Giovanni Medici)
-

-
Giovanni delle Bande Nere nagyon fiatalon halt meg, fia, a későbbi Cosimo de Medici herceg, majdan nagyherceg akkor még csak 6 éves volt. A gyermek telve volt becsvággyal, és már 18 évesen Firenze vezetője lett. Nem a semmiből jött, támogatói igazán jól felkészítették az uralkodásra. Nagy valószerűséggel azért a gondoskodásért, tanításért kiváltságokat szerettek volna maguknak, de többnyire csalatkozniuk kellett, mert I. Cosimo de Medici hamar a kezébe vette az irányítást, és ki sem adta azt haláláig. https://en.wikipedia.org/wiki/Santo_Spirito,_Florence
-
A San Lorenzo templom  tulajdonképpen a Medicik templomának volt mondható, ott állt a palotájuk mellett egy meglehetősen elhanyagolt épület, melyet a Medicik legkedvesebb építésze, Filippo Brunelleschi alakított át olyanná, amilyennek ma is látjuk. Az eredeti kicsiny templomot Szent Ambrus püspök 393-ban szentelte fel itt, annak alapjaira építették sok évszázaddal később ezt a nagy templomot. Fő támogatója az építkezésnek természetesen a Medici család volt, ami azért nem véletlen, hiszen a család palotája a templom szomszédságában volt. Belső tere fantasztikus, de érdekes módon az épület homlokzata sosem készült el. Michelangelo lett ezzel megbízva, de amikor már ez megtörténhetett volna, akkor a politikai helyzet nem kedvezett a munkához. Michelangelo éveket töltött azzal, hogy kiválasztotta Carrarában a megfelelő márványokat, odaszállíttatta a templomhoz, de a munkát nem kezdhette el. Az életét is veszélyeztetve érezte Firenzében a Medicik iránti elkötelezettsége miatt amíg a Sagrestia Nuova csodálatos, világra szóló szobrait alkotta. A szobrok készítését bevégezve sokáig bujkált még a templom rejtett zugaiban, majd amint lehetősége adódott, Rómába menekült. Ez volt az az időszak, amikor Savonarola vette a kezébe a város irányítását, és hát Michelangelo, bár némiképp Savonarola hatása alá került, de erős kötődése volt a Medicikhez, így akkoriban Firenzében inkább ellenségnek számított.
-
Michelangelo végül csak holtában került vissza Firenzébe, de az sem a saját akarata szerint történt. A szó szoros értelmében Giorgio Vasari és néhány társa elrabolták a tetemét Rómából, melyet végül nem itt a San Lorenzo templomban, hanem a Santa Croce templomban helyeztek örök nyugalomra.
San Lorenzo templom márvány burkolat nélkül is Firenze egyik legszebb temploma, amit egy komolyan érdeklődő utazónak fel kell keresnie. Igaz, kicsit bonyolult a dolog, de kibogozható. A két temetkezési kápolna, a Sagrestia Vecchia (Filippo Brunelleschi tervezése) és a Sagrestia Nuova (Michelangelo csodálatos szobraival) már megvolt, de kellett egy harmadik is a nagyhercegek részére. (Az épületekben nem szabad fényképezni, de azért rengeteg kép található róluk az interneten.)
-
Építtettek a nagyherceg megbízásából egy hatalmas kápolnát hatalmas térrel, relatív nagy kupolával a templom mellé. Ez az épület a nyolcszögletű Capella dei Prinzipi. 1604-ben kezdték el építését és állítólag 300 évig épült. Az épület felépítésében a legnagyobb érdem I. Ferdinando nagyhercegé. Minden létező módot felhasználtak a kápolna díszítésére, kifejezetten ezen cél érdekében hozták létre az Opificio Pietre delle Dure nevű létesítményt, ahol gyártották a kápolna belső díszítésre szolgáló burkolatot. 
6 hatalmas nagyhercegi szarkofág van az ablakokkal és kupolával ellátott magas teremben. A szarkofágok mögött még szobrok is láthatóak a "tulajdonosokról". Egy olyan sír van itt, amit ha nézünk őszinte szeretettel gondolhatunk tulajdonosára, Anna Maria Lujzára, akinek köszönheti a világ, hogy Firenze kincseit remélhetően az idők végezetéig maradéktalanul láthatja bárki.  És persze
 I. Cosimo Medici nagyherceg is megérdemli tiszteletünket, kemény, de nagyon is jó gazdája volt Firenzének és Toszkánának..., utódai tevékenységei viszont már kevés kivétellel megkérdőjelezhetőek.
-

-
Sagrestia Nuova..., a nagyhercegek temetkezési kápolnája, melynek külső megjelenése minimum furcsa sok ablakával a rendeltetéséhez, de kellett a fény a látványhoz, a kövek csillogásához.
 - 
A templom melletti téren folyamatosan nagy a nyüzsgés, hiszen az a környék Firenze "bevásárló kerülete", nem messze a templomtól van egy nagy bevásárló csarnok, amit ebédidőben érdemes felkeresni. De itt a templom mellett is hosszan árulják portékáikat az alkalmi standokon az alkalmi árusok. Két firenzei tartózkodásom alatt is itt volt a szállásom a közelben..., már kora reggel gurultak az alkalmi standok a templom melletti térre.
-
A tér azon részén, ami a San Lorenzo templom bejáratánál van, láthatunk egy szobrot, melyet Bartolommeo Bandinelli készített. Az a szobor nem véletlenül van ott, hiszen akit ábrázol, nagyon fontos személye volt egykor Firenzének. A közismert neve Giovanni delle Bande Nere, ő volt  Firenze legismertebb hadvezére. A Medici család másik ágából származott, de emléke nagyon fontos a városnak! Van róla egy történet, igaz-e vagy sem, nem tisztünk eldönteni, de jól hangzik! Giovanni hazatérve egy csatából azt kérte a Salviati palotában lévő feleségétől, hogy dobja le neki a fiát. Az asszony (Maria Salviati) egyáltalán nem hezitált, bízott a férjében, ledobta, és persze Giovanni biztos kézzel elkapta a gyermeket. Ez a gyermek lett idővel I. Cosimo Medici néven Firenze első hercege, majd nagyhercege. 
-

-
-
Nem emlékszem pontosan, hogy hol volt ez a címer, de közvetlenül Giovanni delle Bande Nere után következett a képtáramban. Gondolom a Medici palota homlokzatán van.
-


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése