Giardino és Museo Bardini

wikipedia

Giardino Bardini

Museo Bardini
Nyitva minden nap száma: 
8:15-16:30 (a következő hónapokban a november, december, január, február) 
8:15-17:30 (március) 
8:15-18:30 (a hónap április, május, szeptember, október) 
8:15-19:30 ( a következő hónapokban a június, július, augusztus)
Zárva a hónapok első és utolsó hétfőjén, január 1, május 1 és december 25
A Piazza Mozzi 1. számú épületben van a Bardini múzeum a Ponte alle Grazia közelében az Oltrarnón. Stefano Bardini műkereskedő volt, de nem minden megszerzett tárggyal kereskedett, jó néhányat meghagyott magának. Nos ezeket az alkotásokat lehet megtekinteni ebben a múzeumban. Sajnos nekem nem volt szerencsém, nem találtam nyitva, de nagyon szeretném látni. Stefano Bardini 1923-ban halt meg, és Firenzére hagyta jelentős mértékű gyűjteményét. Valójában minden létező korszakból láthatunk itt egy keveset kb. 20 teremben. A könyvem szerint a gyűjtemény egy európai fővárosi múzeumnak is megfelelne. Ezt figyelembe véve, ha szeretnénk a múzeumot és a Giardino Bardinit is megnézni, akkor célszerű az Arno rakpartja felől a Ponte alle Graziánál lévő Piazza Mozzin kezdeni a látogatást a múzeumban. Utána átsétálhatunk a kertbe, és lassan felfelé haladva megnézni annak gyönyörűségeit.  A kertnek amúgy két bejárata van,  alsó szakaszán szemben állva a kerttel jobbra van az ottani bejárat, felső szakaszán pedig a Vártól rövid távolságra. A kertben felfelé menni nem lesz könnyű, de ott legalább nézelődhetünk a pihenők közben. Miután itt végeztünk talán lenne időnk és erőnk onnan átsétálni akár a Via di Belvederén és a Scalea Monte del alle Crocin a Piazzale Michelangelóra.
 -

-
-
Egy másik opció: Mi a Boboli kertből fenn jöttünk ki és a vár mellett átsétáltunk (vagy esetleg a várba is be lehet már sétálni!) a Bardini kertbe annak felső bejáratán. Ez is egy lehetséges megoldás, aminek végén majdhogynem az Arno partjára érünk..., de így a Bardini múzeum valószínűleg kimarad, ahogy sajnos nekem is, mert sem az időbe, sem az energiába már nem igazán férhet bele a Palazzo Pitti, a Giardino Boboli és a Giardino Bardini után. Na meg két kert egymás után?  Firenzében nem mindig a vágyaink alapján kell felkeresni a látnivalókat, hanem néha az időspóroló célszerűség hasznosabb. A Bardini kert stílusában teljesen más, mint a Boboli, és ne felejtsük el, hogy jó magasan vagyunk, a kert erősen lejt, ezt is érdemes kihasználni! A Bardini kert alsó kijárata a Piazza Mozzi közelében van és visz minket már majdnem a rakpartra, a Ponte alle Graziához. Igaz, itt van a Piazza MozzinBardini múzeum, ami a mostani állás szerint 19 órakor zár be, így elvben az is beleférhetne, ha bírjuk szusszal és persze ha a múzeum nyitva tartása is megfelelő.. 
-
-
-
-
-

-


-
-

-


-
-
Loggia Belvedere, ahol könnyű étkezésre, felfrissülésre, kávézásra van lehetőség miközben csodálhatjuk Firenzét. 
-
-
-
Dávid alakja jól látszik a nagyítható kép közepe táján a Piazzale Michelangelón.
-



-----------------------------------------------------------------------
-
Egy utolsó kép távolról a Bardini kertről.  Akkor, amikor a kép készült, bizonyára még nem tudtam, hogy mit látunk, csak azt láttam, hogy valami érdekes, fényképre, sőt megtekintésre való. Az irány azt mutatja a térképen, hogy a Michelangelo térről fényképezhettem..., mint ahogy a fentebbi képeken a kertből fényképeztem a Michelangelo teret. A várfalból is látszik egy szakasz, ami végigkísér minket a Via Belvederén. 
-
Ebben a múzeumban sajnos nem voltam, a nyitva tartása a fenti linken látható.
-
Ezt a linket megnézve látszik a Bardini kert alsó része, kijárata és a Piazza Mozzin lévő Bardini múzeum. Talán 40 méter lehet közöttük a távolság, de a múzeum nyitva tartásának utána kell nézni, mert nem egész napos. Ott van fentebb a link.
-
További képek:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése