Museo Archeologico - Arezzói kimera - etruszk leletek

wikipedia

látogatható: hétfőn: 14.00-19.00-ig, kedden, csütörtökön 08.30-19.00-ig, szerdán, pénteken, szombaton, vasárnap: 08.30-14.00-ig. A kertben lévő etruszk temetkezési helyek csak vasárnap láthatóak.
belépődíj: 4 € - -
-
A firenzei Museo Archeologico 1870-ben nyitotta meg kapuját a Piazza SS.Annunziata 9b szám alatt lévő épületben..., amit úgy gondolom, hogy már jócskán kinőtt. A múzeum kiállított tárgyai többségében az etruszk és az egyiptomi gyűjteményt mutatja meg nekünk, de látható itt kisebb római és görög tárlat is. Különlegessége a múzeumnak, hogy a kertjében létrehoztak az eredetiekhez megszólalásig hasonló etruszk sírokat is. Ezen túl római kori emlékeket is feltártak a kertben, mely tavasszal virágzó azaleákkal is gyönyörködteti a látogatókat. A kert megtekintéséhez talán külön jegy kell, ezt nem tudom bizonyosan, én sajnos nem láthattam ezt a szabadban lévő látványosságot, mert ottjártamkor éppen zuhogott az eső. Na, ennyi bevezetés után jöjjön a múzeum. Emlékezetem szerint legelőbb az egyiptomi kiállítást nézhettem meg. A kiállított tárgyak kronológiai sorrendben követik egymást, és mindegyik egy-egy egyiptomi korszak leleteit mutatja be. Az egyik szobában egy majdnem teljesen ép harci szekér is látható, de van ott egy olyan szobor is, melyen egy egyiptomi férfi két oldalán ugyanannak a nőnek két szobra szerepel. Lehet ikrek voltak, vagy valami misztikum rejlik a témában? :-)  
Emlékszem még egy gyönyörű nő festményére, hatalmas tágra nyílt gyönyörű szemekkel. Megint máshol papirusz tekercsek láthatóak, ilyet sem látunk akárhol. Nem jegyzeteltem, de tényleg sok gyönyörűséget láttam itt, ám ami a legjobban lenyűgözött és amiért mindenképpen visszamennék abba a múzeumba, ha lenne rá lehetőségem, az a világhírű Arezzói Chiméra. Elképzelni is nehéz, hogyan tudtak azok az etruszkok ilyen csodálatos dolgokat alkotni jóval az időszámítás előtti évszázadokban. Tulajdonképpen egy különös misztikus lény, mely több állatból áll össze. A szobor bronzból készült, alapvetően a teste és a feje oroszlán, a farka kígyó, a hátából kinőtt egy kecskefej. Az egész kompozíció első pillantásra egy támadó oroszlánt juttat az eszünkbe. Ez után a szobor után az etruszk hamvvedrek és üveg "csecsebecsék" már nem igazán hoztak lázba. Nagyon nagy élmény volt a múzeum, több hasonlóban jártam már nagyobbakban is, de az  Arezzói Kimera olyan érdekes volt, hogy látnom kellene ismét! Feltehetően Arezzo környékén akadt bele egy szántó ember ekéje, és I. Cosimo, aki akkor egész Toszkána ura volt, ide szállíttatta.
-

-

-
-
-

A múzeumnak van egy nagyon szép kis kertje is, ahol van egy komplett etruszk sír, az is látogatható! De legnagyobb sajnálatomra, amikor én ott jártam esett az eső, így nem lehetett megtekinteni. Akkor és ott jó ötlet volt esőben a múzeum, de ha ezt a hátrányt beleszámítjuk, akkor már nem is olyan jó. Etruszk sírt nem hiszem, hogy láthatunk bárhol máshol, ezt az elszalasztott lehetőséget nagyon bánom.!
-


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése