San Miniato al Monte templom, és az előtte, mellette, mögötte lévő temető, a távolban lévő Fiesole..., na meg a környék



Ingyenesen látogatható: 04.01-től 10.31-ig minden nap 08.00-19.00-ig
                                          11.01-től 03.31-ig minden nap 08.00-13.00-ig és 14.30-18.00-ig.
 A templom a Michelangelo tértől a Viale Gallilein kb. 10 perc sétára van. Maga az itt eltöltendő idő a templomban nézelődésre kb. 30 perc, a temetőben igény szerint bármennyi. Aki szeret temetőkben sétálni, nézelődni, annak páratlan élmény.
-
-
Ez a fenti kép természetesen nem az én fényképem, találtam a neten, és nem tudtam ellent állni a kísértésnek, hogy megosszam veletek!  Lehet idővel el fog tűnni az oldalról, sajnos gyakran van ilyen, de hátha nem. Ezen a képen rajta van minden, aminek rajta kell lenni ahhoz, hogy megértsük ezt az egészet, ami szinte csodának tűnik. Annál inkább is tűnik csodának, mert a valóságban nem igazán belátható..., de persze ha van időnk, akkor felfedezhető, bejárható..., csak hát Firenzében az idő drága kincs, mert hát annyi a látnivaló. Ám ez a templom-temető együttes tényleg kihagyhatatlan akkor is, ha tényleg kevés időnk van! Persze három napos utazásba tényleg nehéz lenne bevenni, hiszem maga az, hogy fel kell jönni a hegyre, az is időigényes. De ha már feljövünk..., és ez nem lehet alku tárgya..., a Michelangelo térre, akkor...
-
-
Úgy tartják, hogy már a IV. században épült itt egy kápolna, de az tény, hogy az 1290-es években egy Andrea dei Mozzi nevű püspök palotát és templomot kezdett építtetni ide a firenzei püspökök nyaraltatásának céljából. Az  építmény 1320-ban el is készült és valószínűleg hosszú ideig be is töltötte szerepét. A hely kiválasztásában szerepet kapott egy legenda, miszerint egy Miniatus nevű hercegnek, aki felvette a kereszténységet, ezen a helyen levágták a fejét. Miniatus ezután a hóna alá vette a fejét és ő maga jelölte ki a helyet, ahová temessék..., és ím itt van ez a gyönyörű templom a feltételezhető sírja felett! Ez a történet még ókori, a templom felépülte a XI., XII. századra tehető. Ám az ezerötszázas években háborús idők voltak Firenzében, és védelmi célokból bástyává alakították a templom környezetét. 1552-ben a szerzeteseknek el is kellett hagyniuk az épületet, mert állandó erőddé alakították át és spanyol katonákat szállásoltak el itt, akiknek nagyon fontos védelmi feladatuk volt. Ezen erődítmények maradványai még most is megtalálhatóak. Hosszabb békeidő után az 1630-33 között pestis járvány dúlta fel Firenzét, nagyon sokan, akik megtehették, feljöttek ide, hogy itt vészeljék át a járványt..., de ne szaladjak ennyire előre. 
-
-
A hosszúnál is hosszabb lépcsőn feljutás után gyorsan megcsodáljuk közelről a templom homlokzatát, ami a firenzei hagyományokhoz illő zöld-fehér márvány. Kiemelendő a homlokzat közepén egy XIII. századi mozaik, melyen Krisztus, Mária és San Miniatus arany mozaik háttérrel látható. Ezután természetesen megfordulunk, hogy az alant fekvő város látképében gyönyörködjünk néhány percig. A látvány kétség nélkül gyönyörű..., bár hiányzik a képről az Arno, amit ebben a magasságban sajnos takarnak a fák, a bokrok. Panoráma szempontból jobb a kilátás a Michelangelo térről, ami pár perc sétára van a gyönyörű templomtól.
-
-

A kilátás adta gyönyörködést követően természetesen ismét a nem mindennapi szépségű homlokzatot csodáljuk, melyet fekete és fehér márványtáblák tagolnak úgy, hogy egyszerű, de mégsem unalmas kép álljon össze. A márványok olyan geometrikus ábrát mutatnak, hogy kifejezetten izgalmas az összkép. De természetesen ami a legszebb benne, az a felső timpanonban elhelyezett szép bizánci stílusú XIII. századi mozaik kép, melyben Szent Miniatus és Szűz Mária között Krisztus képét láthatjuk, legfelül meg a sast, ami a textilkereskedők jelvényeként valószínűleg anyagi támogatásuknak ad hangot. 
-
-
A háromhajós bazilika az egyik legszebb firenzei templom, tökéletesek az arányai, gyönyörűek a kívül-belül fekete és fehér márvány intarziás falai, oltárai, szószéke, famunkái, a szentély korlátja. A középső hajó padlóját is intarziás mozaikok borítják, mégpedig állatövi jegyekkel.  
-
-
A templombelső fő ékessége a XIII. században készült bizánci stílusú gyönyörű színekben pompázó mozaik, mely a trónján ülő Krisztus mellett Szűz Máriát és San Miniatót ábrázolja.
-
-
A XIV. században készült nyitott fedélszékes tetőszerkezete is izgalmas, és tökéletes összhangban van a fehér és zöld márvánnyal díszített falak mintázatával. A főhajóval szemben állva jobboldalt lépcső vezet fel a szentélyhez, csodálatos élmény innen szemrevételezni a befogadható látványt.
-
Márványberakásos szószéke is különlegesen szépen van kidolgozva, a XII. századból való.
-
-
A templom fából készített festett fedélszéke is kifejezetten izgalmas és gyönyörű látvány.
-
-
A Firenzében elhunyt portugál kardinális kisméretű reneszánsz kápolnájának kialakításával Michelozzo a reneszánsz stílust is becsempészte ebbe a csodálatos templomba. 
-


-
-
A sír feletti mennyezeten Luca della Robbia terrakotta domborműveiben gyönyörködhetünk, a falakon lévő freskók meg Antonio Pollaiuolo munkáját dicsérik. A kápolna egészének kialakítása Antonio Rosello művészetét igazolja. 
-
-
És van még itt számtalan gyönyörűség, csak győzzük nézni! A sekrestyében például egy freskósorozat látható, amit Spinello Aretino készített, és a Benedek rendi szerzetesek tetteit ábrázolja 16 képen.
-
-

-
Ha van valami, amit nem lehet kihagyni firenzei utazásunkból, akkor úgy gondolom, hogy az ez a környezet és ez a templom. Kis túlzással talán azt is mondhatnám, hogy ha valakinek csupán néhány órája van Firenzére, akkor a hegyre felvezető utakon kerülje el autóval a belvárost, menjen fel a Piazzale Michelangelóra (ahol talán nagy szerencsével van parkolóhely) és tekintse meg, fényképezze le az alant lévő várost. Onnan rövid sétával el lehet jutni a gyönyörű és jellegzetesen firenzei San Miniato al Monte templomhoz. Ezeket látva  már elmondhatja az utazó, hogy járt két nagyon fontos firenzei helyszínen, és legalábbis a szó szoros értelmében látta Firenzét a magasból, és az is több, mint a semmi. Arra biztosan elég lehet, hogy belé költözzön a város közelebbi megismerésének a vágya!
-
-
Folytatva az ismertetést a templom melletti, mögötti, feletti temetőt (Cimitero delle Porte Santo) meg szintén nem lehet kihagyni, ha sok időt nem is, de valamennyit érdemes áldozni rá! 
-
-
-
-
A gyönyörű környékre is érdemes fordítani egy kis figyelmet!
-
-
Giardino Bardini madártávlatból.
-
-
Fiesole a messzi távolban..., látszik jobbra a városka harangtornya, balra a hegytetőn meg a kolostora, középtájt maga a városka. Na és az a sok szép ház a hegyoldalon..., jó lehet egy olyanban élni, vagy nyaralgatni. Mi gyalog sétáltunk fel Fiesoléba, nagyon értékes emlékem! Talán, talán túlzás volt vagy 2 órát és elég sok energiát áldozni arra a sétára a fasorokkal szegélyezett és kisebb parkocskákkal tarkított útra, de sosem volt emiatt olyan érzésem, hogy felesleges lett volna. Nagyszerű volt! Néha bizony érdemes "könnyelműnk lenni" egy-egy csodás élmény miatt.
-

















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése