Ammanati, Bartolomeo (1511-1592)

Firenze híres, de a jelenkor számára nem igazán közkedvelt manierista szobrásza, építésze. Legismertebb alkotása a Piazza della Signorián lévő Neptun kút Neptun szobra, amelyet a "Nagy Fehér" néven gúnyolt a firenzei nép. De állítólag féltek is a szobortól és azt rebesgették, hogy éjszakánként megelevenedik, körbesétál a téren és beszélget a többi szoborral, ami persze baradság, de a művész hírnevének nem tett jót. Mondjuk az a szobor tényleg elég "nagy"..., de nyilván ezt kérték a megrendelők. Ám vannak nagyon szép szobrai is, a Léda és a hattyú" témát kétszer is feldolgozta, a Bargellóban látható az egyik. A másiknál állóhelyzetben van a nő, ez is nagyon szép.


Építészként nagyobb elismerésben részesítik, főleg a Ponte Santa Trinita szépséges ívét dicsérik..., bár nemrégiben olvastam valahol, hogy rájöttek, az ívek pontosan olyanok, mint Michelangelo sírszobrain a Medici kápolnában.

Valószínűleg csak rosszindulati pletykák, azon ívek másolása biztosan több munkát igényelne, mint egyedül megszerkeszteni. De valószínűleg hatott rá az az ív, ezért tervezett hasonlót, ami igencsak jónak sikerült. 
-

-
                                  
-
 
-
-







A Palazzo Pitti kertre néző homlokzatát is Ammanati tervezte.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése