Arnolfo di Cambio (1245-1310)

Arnolfo di Lapo néven is szokták emlegetni, de ez tévedés, volt egy Lapo nevű toszkán szobrászattal foglalkozó család, sőt, egy firenzei nemesi család is, de neki nem volt köze hozzájuk.

Firenze leghíresebb épületeinek tervezője egy toszkán kisvárosban, Colle Val d'Elsában született, onnan Pisába került, ahol Nikola Pisanónál tanult szobrászatot. Később Sienába is elkísérte és munkájában segítette mesterét. 1276-tól már Rómában dolgozott, majd Viterbóban, Orvietóban, Bolognában, Perugiában. Legfontosabb és egyben stílusalkotó műve az 1278-ban Orvietóban elhunyt Braye bíboros síremléke.
Felsorolni sok lenne ekkori munkáit, de egytől-egyig fontos, értékes alkotások voltak, a korszak "leggörögebb" szobrászaként emlegették. Rómában ciboriumokat, tabernaculumokat épített, és neki tulajdonítják a Szent Péter székesegyház Szent Péter szobrát.

Forrásmunkák


A 1296-ban állapodott meg Firenzében, ahol aztán fantasztikus lehetőségeket kapott. Mondhatni jókor volt jó helyen, Firenzében éppen tombolt az építkezési láz. Ő tervezte a Duomo Santa Maria del Fiorét, a Santa Crocét és a Palazzo della Signoriát, hogy csak a legfontosabbakat említsem, bár írásos dokumentum csak a Dóm építéséről maradt fenn. Az építkezések vezetése is az ő feladata volt. Közben természetesen továbbra is szobrászkodott, főleg a Dóm számára.Forrásmunkák

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése