Arnolfo di Cambio (1245-1310)

Arnolfo di Lapo néven is szokták emlegetni, de ez tévedés..., volt ugyan egy Lapo nevű szobrászattal foglalkozó toszkán család, sőt, egy firenzei nemesi család is, de a szóban forgó Arnolfo di Cambiónak nem volt köze hozzájuk.

Firenze leghíresebb épületeinek tervezője, Arnolfo di Cambio (kb.1245-1310) egy toszkán kisvárosban, Colle Val d'Elsában született, onnan Pisába került, ahol Nicola Pisanónál tanult szobrászatot. Később Sienába is elkísérte és munkájában segítette mesterét. 1276-tól azonban már önállóan dolgozott Rómában, majd Viterbóban, Orvietóban, Bolognában, Perugiában. Legfontosabb és egyben stílusalkotó szobrászati műve az 1278-ban Orvietóban elhunyt Braye bíboros síremléke.
-


-

Felsorolni is sok lenne firenzei munkáit, melyek egytől-egyig fontos, értékes alkotások voltak. A korszak "leggörögebb" szobrászaként emlegették. Rómában főleg ciboriumokat, tabernaculumokat épített, és neki tulajdonítják a Szent Péter székesegyház Szent Péter szobrát.
-
Az igazán nagy munkák azonban Firenzében vártak rá!












-
A 1296-ban állapodott meg Firenzében, ahol fantasztikus lehetőségeket kapott! Mondhatni jókor volt jó helyen, Firenzében éppen tombolt az építkezési láz! Elsőként felújította, restaurálta a Battistero épületét..., majd megtervezte a Duomo Santa Maria del Fiorét, a Santa Crocét és a Palazzo dei Priorit...,  hogy csak a legfontosabb munkáit említsem! Igaz, írásos dokumentum csak a Duomo építéséről maradt fenn, amiből az kiderült, hogy az építkezések vezetése is az ő feladata volt! Közben természetesen továbbra is szobrászkodott, elsősorban persze a Duomo számára. Az Opera del Duomo épületében a Duomo épületében lévő műalkotások eredeti példányait láthatjuk, vagyis a Duomón és a Duomóban csak másolatok vannak..., ami az időjárás és az estleges vandalizmus miatt érthető..., de azért mégis kicsit illúzió rombolónak tűnik. 
-
-
És ha még mindez nem lenne elég, Arnolfo di Cambio tervezte a Palazzo dei Priori épületét is, azt az épületet, ami mint a linkből is kitűnik majd, idővel Palazzo della Signoria, majd Palazzo Vecchio lett. 


Forrásmunkák

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése