Sansovino, Jacopo (1486-1570)













Jacopo Tatti volt az eredeti neve, de felvette mesterének, Sansovinónak a nevét. Firenzében született, de élete legtermékenyebb időszakát Velencében töltötte. Éppen hogy csak neves szobrász lett belőle, amikor Firenzéből Rómába hívták, Idővel visszatérve Firenzébe készített a Dóm homlokzatára egy Szent Jakab szobrot. Az általa alkotott Bacchus szobor most a Bargellóban látható.



Készített tervet Jacopo Sansovino is a San Lorenzo templom homlokzatára, amelyen végül Michelangelo pályázata nyert, de sosem került megvalósításra egyik  terv sem..., a San Lorenzo templom mindmáig dísztelen homlokzattal rendelkezik, ami  azért is különös, mert a Medicik temploma volt! A politikai helyzet nem kedvezett Michelangelónak és a Mediciknek akkor, amikor ez a munka megvalósulhatott volna. Michelangelo maga választotta ki a legszebb márványokat a bányából, vitette a templomhoz, de végül nem kerültek megmunkálásra..., menekülni kellett az akkori Firenzéből Michelangelónak, és Rómáig meg sem állt.
-
1510-17-ig Andrea del Sartoval közös műtermük volt. Amikor X. Leo pápa (Giovanni de Medici) Firenzébe látogatott, akkor óriási ünnepséggel fogadták. Ennek az ünnepségnek egy momentuma volt  az, hogy az akkor még díszítetlen homlokzatú Dóm elé fából egy hatalmas álhomlokzatot készítettek. Annak díszítését Jacopo Tatti tervezte és rajzolta fel, Andrea del Sarto meg kifestette. Állítólag gyönyörű volt, csodájára jártak az emberek, tervezték, hogy majd olyan lesz az igazi, de az eső hamar lemosta az álhomlokzatról a festést..., és a templom mindmáig dísztelen homlokzattal rendelkezik. Hogy ennek mi az oka, nem tudni.  
-
Jacopo  Sansovino közel egy évtizedre visszament Rómába, majd végül Velencében találta meg az igazán neki való helyét, 1529-ben kinevezik Velence főépítészének, és haláláig Velencének dolgozott, nem kevés sikerrel.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése