Sansovino, Jacopo (1486-1570)

Jacopo Tatti volt az eredeti neve, de felvette mesterének, Sansovinónak a nevét. Firenzében született, de élete legtermékenyebb időszakát Velencében töltötte. Éppen hogy csak szobrász lett belőle, amikor Rómába hívták, Firenzébe visszatérve készített a Dóm homlokzatára egy Szent Jakab szobrot. Bacchus szobra a Bargellóban látható.
Készített tervet a San Lorenzo homlokzatára is, de Michelangelo pályázata nyert, végülis Sansovino jobban járt, hiszen sosem került megvalósításra a terv.
1510-17-ig Andrea del Sartóval közös műternük volt, amikor X. Leo pápa (Giovanni de Medici) Firenzébe látogatott, akkor óriási ünnepséggel fogadták. Ennek az ünnepségnek egy momentuma volt csupán az, hogy a díszítetlen homlokzatú Dóm elé fából egy hatalmas álhomlokzatot készítettek, annak díszítését Jacopo tervezte és rajzolta fel, Andrea del Sarto meg kifestette. Állítólag gyönyörű volt, csodájára jártak az emberek, tervezték, hogy majd olyan lesz az igazi, de az eső hamar lemosta az álhomlokzatot.
Közel egy évtizedre visszament Rómába, majd végül Velencében találta meg méltó helyét. 1529-ben kinevezik Velence főépítészének, és haláláig Velencének dolgozott, nem kevés sikerrel.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése