Nanni di Banco (1375-1421), + a védőszentek névsora

Nanni di Banco

Az ezerháromszázas évek vége felé kezdte művészi pályafutását Nanni di Banco. Talán annak ellenére, hogy nagy művész volt, nem olyan ismert a neve az utókor számára, mint sok más korabeli művészé. Talán ő is egyike volt azon nagy művészeknek, akiket a maguk korában inkább iparosként tartottak számon, mintsem elismert művészként. Persze ha valaki már eljutott odáig, hogy az Orsanmichele egyik fülkéjébe állították a szobrát, az már elismert művész lehetett! És neki nem hogy egy, hanem egyszerre négy "koronás szent" szobrát is odaállították az egyik fülkébe! Az ott látható alakok, akik kőműveseket formáznak, egykoron megtagadták, hogy pogány istenek szobrait faragják, és emiatt mártírhalált szenvedtek.  Ez a "koronás szent" megnevezés téves elképzelésekre adhat okot, ez esetben a korona csupán koszorút jelent, és a mártír halált haltak megkülönböztető szavaként használják a koronát. Tudni kell, hogy Nanni di Banco a város kőműveseitől kapta a megbízást 1416-ban, és a szobrok valójában nem szenteket, hanem mártírokat ábrázolnak...., akiket idővel valószínűleg szentté avattak.  De a személyek nem csak ott állnak egymásra nézve, hanem szemmel láthatóan beszélgetnek. 

Négy koronás szent

-

-
És még azokon a "koronás szenteken" kívül is van itt két szobra Nanni di Banconak külön fülkékben, Az Orsanmichele gyönyörű szobraiból a legtöbbet ő faragta..., de neve mégsem cseng az utókor számára alkotásaihoz és feltehetően egykori hírnevéhez méltóan. 
-
-
San Filippo, a cipészek védőszentjének szobra ugyancsak  Nanni di Bancótól.
-

-
San Elegio, az arany és ezüstművesek védőszentje is Nanni di Banco alkotása.  Összességében talán ő készítette a legtöbb szobrot az Orsanmichele fülkéibe.
-
Sok munka adódott számára a Duomo építése, díszítése körül is, de sajnos viszonylag fiatalon, negyvenhat évesen meghalt.  Elgondolkozhatunk azon, hogy miért is tűnik ismeretlennek a neve a művészetekben nem nagyon járatosaknak. 

Egy kis ráadás, a védőszentek névsora

-

Magyarország védőszentje Szent István király

A magyar fiatalok védőszentje Szent Imre herceg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése