Pisano, Andrea (1290-1349)

Nagy valószínűséggel 1290-ben született és 1349 körül halt meg. Tagja a középkor híres kőfaragó Pisano családjának, mely név munkálkodásuk fő helyét jelzi. Ő is Pisában kezdte aktív pályafutását, majd Firenzében próbált szerencsét. Nem csalatkozott, megkapta a Battistero keleti kapujának díszítési jogát, mely munka nagy sikert és elismerést hozott számára az 1330-as években. Ő tervezte a domborműveket, melyek Keresztelő Szent János életének történeteiről mesélnek, ő faragta viaszba, majd ő aranyozta, míg végül velencei műhelyekben öntötték bronzba őket. Az általa készített kaput kb. egy évszázad múlva áthelyezték a déli bejárathoz, lehetőséget adva Ghibertinek, hogy a Duomo felé eső keleti kaput készítse a legszebbre.

1337-ben, Giotto halála után a Campanile, még később a Duomó vezető építésze volt. Emellett persze szobrászkodott is, 22 domborműve a világ teremtésétől kezdve a különböző mesterségeket és tudományokat ábrázolja. Ezek egykor a Campanilét díszítették, most az Opera del Duomóban láthatjuk eléggé leromlott állapotban eredetijüket több nagyméretű szobrával együtt. Ez pl. épp egy szobrászt ábrázol.

1343-tól ismét Pisában dolgozott fiával, Ninóval. 1347-től Orvietóban volt feltehetően a Dóm egyik építésvezetője, halálakor Nino fiára ruházta ezt a munkát, de emlékét a híres Dóm főkapuja feletti Madonna hírdeti.

Giorgio Vasari szerint a firenzei Duomóban temették el, de erre nincs bizonyíték.

Forrásmunkák

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése