Pisano, Andrea (1290-1349)

Andrea Pisano nagy valószínűséggel 1290-ben született és 1349 körül halt meg. Tagja volt a középkor híres kőfaragó Pisano családjának, mely név munkálkodásuk első fontos állomását jelzi. Andrea is Pisában kezdte aktív pályafutását, majd Firenzében próbált szerencsét. Nem csalatkozott, megkapta a Battistero keleti kapujának díszítési jogát, mely munka nagy sikert és elismerést hozott számára az 1330-as években. Ő tervezte a domborműveket, melyek Keresztelő Szent János életének történeteiről mesélnek, ő faragta viaszba, majd ő aranyozta, míg végül velencei műhelyekben öntötték bronzba őket. Az általa készített kaput kb. egy évszázad múlva áthelyezték a déli bejárathoz, lehetőséget adva Ghibertinek, hogy a Duomo felé eső keleti kaput készítse a legszebbre.
-
1337-ben, Giotto halála után a Campanile, még később a Duomó vezető építésze volt Andrea Pisano. Emellett persze szobrászkodott is, 22 domborműve a világ teremtésétől kezdve a különböző mesterségeket és tudományokat ábrázolja. Ezek egykor a Campanilét díszítették, most az Opera del Duomóban láthatjuk őket több nagyméretű szobrával együtt. Eléggé leromlott állapotban voltak
az eredeti alkotások, melyek foglalkozásokat ábrázolnak, de így is izgalmasak. Ez a lenti éppen egy szobrászt ábrázol munkája közben.
-
-
Andrea 1343-tól ismét Pisában dolgozott fiával, Ninóval. 1347-től Orvietóban volt feltehetően a Dóm egyik építésvezetője. Halála előtt Nino fiára ruházta ezt a munkát, de Andrea emlékét a híres Dóm főkapuja feletti Madonna hirdeti. 

-
Giorgio Vasari szerint a firenzei Duomóban temették el, de erre nincs bizonyíték.

Forrásmunkák

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése