Ucello, Paolo (1396 -1475 ) Giovanni Acuto és "lovasszobra"

 Paolo_Uccello reneszánsz festőként nagyon nagy szerepet játszott a perspektíva megismertetésében. Ha alaposabban utána nézünk a művészetének, azt láthatjuk, hogy  Ucellónak szinte mániájává vált a festmények ilyetén megszerkesztése! Nagyjából egykorú volt Masaccióval (1401-1428), de sokkal tovább élt nála, és valószínűleg sokat tanult elődje korszakot alkotó munkásságából! Ezek a lenti képek jól példázzák eme elhivatottságát, a veteményeskertben is szépen rövidülnek az ágyások, kisebbednek az emberek! Tényleg szinte mindent alárendelt eme felismerésének, emiatt festőtársai különcnek nézték ahelyett, hogy követték volna. Hihetetlenül sokat dolgozott, családra nem jutott ideje.
-
Ha nem nézünk utána alaposabban Paolo Ucello rendkívül gazdag munkálkodásának, azt gondolhatjuk, nem volt túl jelentős művész..., pedig hát páratlanul gazdag a hagyatéka. Gyakorlatilag úgy tűnik, higy semmi más nem volt fontos számára, csak a festés. Mindenben törekedett a tökéletességre, a fákon az almáknak ugyanúgy szépeknek kellett lenniük, mint az angyaloknak. És még ha azt kérték tőle, akkor szobrokat is festett! 
-


-
Képei ráadásul többnyire hihetetlenül mozgalmasak, több dimenzióban több szereplősek. Magánéletre nem volt ideje, mindent feláldozott művészete oltárán! 
A Basilica Santa Maria Novella kolostorának kerengőjét Noéval kapcsolatos izgalmas freskókkal töltötte meg, ezen rész neve Chiostro delle Verde (Zöld kolostor). Sajnálatos módon ezen freskók erősen sérültek az 1966-ban Firenzét elözönlő árvíztől..., de így is megtekintésre érdemesek 
-

-

Paolo Ucellónak az egyik "legizgalmasabb", vagy inkább mondjuk úgy, hogy "legszerethetőbb" festménye ez, melyen Szent György legyőzi a sárkányt és kiszabadítja így a királylányt. Mese, mely mesésen van megfestve. 

-

-
Giovanni Acuto (1320-1394) "lovasszobra" a Santa Maria del Fiore székesegyházbanha jól emlékszem mindjárt a főbejárat melletti baloldali falon látható. Paolo Ucello kapta a megbízást a hős angol hadvezér lovasszobrára, de úgy tűnik a megrendelő nem tudta, hogy Ucello csak festeni tud lovat, faragni nem! :-) Festett is, és panasz nem lehetett, megvolt a ló, a lovas és az emelvény is. Giovanni Acuto amúgy angol származású zsoldosvezér volt, az igazi neve John Hankwood. Sok győztes csatát vívott Firenzéért zsoldos katonaként. Személye azonban eléggé megosztó..., de hát fizetett katona volt, nem szerzetes. .Úgy néz ki amúgy, hogy földi maradványai nincsenek Firenzében, fia Angliába szállíttatta azokat. A többféleképpen értékelhető emléke azonban örökre megmaradt Firenzének ebben a különleges festményben, amit a Duomóban láthatunk..







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése