Tacca, Pietro (1577-1640)


Pietro Tacca

A művész neve leginkább a SS. Annunziata tér kapcsán ismerős a Firenze és művészei iránt közepesen elkötelezettek számára. Tacca a téren felállított I. Ferdinando nagyherceg lovasszobornak elkészítésében kezdetben Giambolognának segítője volt, és mestere mellett vált igazi művésszé. De tény, hogy a már igen idős Giambologna mindössze 1 évig dolgozott ezen a művön halála miatt, és igen jelentős hátramaradt munkával végül is Tacca készítette el közel 10 éves munkával a még éppen csak elkezdett szobrot. A szobor talapzatára is Tacca készített bronz táblákat, melyek a nagyherceg sikeres tengeri ütközeteit elevenítették fel. Tény az, hogy ami teljesen egyedül csak az ő munkája itt a Piazza Annunziátán, azok a téren lévő tengeri szörnyek, amik ugyancsak utalnak a nagyherceg tengeri csatáira.
-
Ám Pietro Tacca neve talán leginkább egy nem túl jelentős, ám a Firenzébe látogatóknak annál kedvesebb vaddisznócska miatt lehetne közismert, de nem igazán az!  Ez a bronzból készült vaddisznócska, a mindenki által igen közkedvelt Porcellino a Mercato Nuovo egyik sarkán lévő ivókút.  A malacka fényesre simogatott orra a piactér szélén bizonyítja, hogy milyen sokan szeretnének Firenzébe visszatérni, mert állítólag ez a simogatás garantálja az újbóli firenzei látogatást! :-) Igaz, az itteni Porcellino másolat, az eredeti a Bargello múzeumban látható, de azt valószínűleg nem szabad simogatni, így nekünk ez a kedvesebb! :-) 
-
És ha már Pietro Taccáról van szó, aki igazán Firenze művésze volt, említsük meg azt is, hogy firenzei munkáin túl egyebek közt ő készítette Madrid  számára egyik nevezetes condotineréjük lovasszobrát, mely oly nagy ügyességgel van felépítve, hogy a lovasát tartó felemelkedő ló két hátsó lábán van a szobor súlypontja, és csupán a farok segít bele az egyensúly megtartásába. Úgy hírlik, hogy maga Gallilei számította ki a szobor stabilitását. Mindenesetre úgy érzem, hogy Tacca neve kissé alá van becsülve Firenze irodalmában, pedig  nagyon nagy művész volt ő is.
-




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése