Baccio d'Agnolo (1462-1543)

Baccio D'Agnolo neve ezidáig egyáltalán nem hangzott ismerősen, pedig számtalan látványos alkotása van Firenzében, és még több is lehetne, de sok megsemmisült az idők során.
Fafaragó családból származott, apja műhelyével több templomban és egyéb fontos helyen dolgozott és megismert több fontos művészt. Egyre jobban érdekelte az építészet, így aztán elindult Rómába tanulni. 1506-ban olyan fontos munkát kapott, hogy körbe építse a Dóm kupolájának az alsó részére tervezett loggiát. A munkát el is kezdte, egy nyolcadot meg is csinált belőle, de aztán leállították a munkát. Állítólag Michelangelo tiltakozott ellene, azt mondta rá, hogy tücsökjárda. Firenze most is hallgatott rá és leállították az építést. Azt én nem igazán értem, hogy miért nem bontották le a már meglévőt. Volt is statikai probléma miatta, de aztán megoldották korszerű technikákkal. 
Legjelentősebb firenzei munkája sem aratott osztatlan elismerést, a Palazzo Bartolini Salimbeni túlságosan rómaiasra sikerült a firenzeiek számára, korábban az általa használt formákat csak templomoknál látták. Pedig az épület nagyon szép, igaz, tényleg nem a szokványos firenzei stílust képviseli.





Colle Val'd Elsában a tartományi székházat tervezte, volt szerencsém személyesen látni azt is.
-
Mint Michelangelo jó barátja elkészítette neki fából azt a makettet, amit Michelangelo tervezett a San Lorenzo templom homlokzataként, és melyet most a Buonarroti múzeumban láthatunk.
Ő tervezte  továbbá a Santo Spirito templom harangtornyát, ez egyöntetű elismerést aratott Firenzében. Műhelyében a kor legnagyobb művészei fordultak meg nap, mint nap.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése