Michelozzo di Bartolomeo (1396-1472)

Michelozzo di Bartolomeo szegény családból származva a műhelyekben ismerkedett meg a művészetekkel. Kezdetben pénzverő volt, majd egyre közelebb került a szobrászathoz Ghiberti és Donatello segítőjeként, majd. Luca della Robbiával is munkálkodott egy ideig. Élete egy szakaszában társulásban dolgozott Donatellóval, ő készíthette az építészeti keretet bizonyos művekhez, pl.  XXIII. János pápa síremlékénél a Battisteróban, vagy a pratói székesegyház külső szószékénél. Talán Donatello bronzszobrainak készítésénél is segédkezett.
Voltak egyéb szobrászati alkotásai is, de nagy volt a konkurencia, hírnevet igazán mint építész szerzett magának. Fra Angelico festette ezt a baloldali képet, melyen látszik a művész szerénysége. Ez a szerénység munkásságán is meglátszott, éppen ezért választotta őt, és nem Brunelleschit Cosimo de Medici (Il Vecchio), amikor méltó palotát kívánt építtetni családjának. Cosimo is szerény ember volt, nem akart hivalkodni gazdagságával.
-
De kicsit előre szaladtam, mert első munkája Cosimo de Medici megbízásából a San Marco templom és kolostor átépítése volt. A templomon csak átalakítást végzett, de a kolostor voltaképpen új épület lett, mert a korábbit lebontották. Bármennyire is különleges és hangulatosak a kolostor udvarai, érdekes a könyvtár, azért aki oda elmegy, az Fra Angelico képeit keresi leginkább.
Az 1440-es évek elején készült a San Miniato al Monte templomban egy különleges Medici kápolna az ő tervei szerint.


1444-ben aztán megkapta Cosimo de Medicitől a Palazzo Medici felépítésének engedélyét. Ez a klasszikus reneszánsz palota nem csak hogy nagy sikert hozott tervezőjének, de példát is mutatott Firenze vagyonosabb polgárainak palotájuk építéséhez.


-
Elsőként ő tervezte át a Palazzo della Signoria belső udvarát reneszánsz stílusban, és részt vett a Duomó befejezési munkálatainál is. Legnehezebb feladatának a Santissima Annunciata templom átépítése és bővítése bizonyult, a terveket sokan nem fogadták jó szívvel, de végül Leon Battista Alberti hathatós támogatásával az 1470-es évek elején hozzákezdtek tervei megvalósításához.

Bár Michelozzo neve talán nem cseng olyan "hangosan", mint sok más firenzei művészé, ő is nagyon sokat tett azért, hogy Firenzét ma felejthetetlennek érezzük.


Forrásmunkák

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése