Giovanni da Bologna -Giambologna- (1524-1608)


A flamand származású Jean de Boulogne, hivatalos nevén Giovanni da Bologna, köznapi nevén Giambologna volt bizonyára a  legjelentősebb manierista szobrász. Hihetetlenül termékeny volt és rendkívül ügyesen bánt minden kezébe kerülő anyaggal.

Művészetének alapjait hazájában szerezte, majd elutazott Rómába. Sok időt szánt arra, hogy tanulmányozza az antik szobrokat és Michelangelo műveit, nagy hatással volt rá, hogy személyesen találkozott a mesterrel, aki életre szóló instrukciókkal látta el. 
Útban hazafelé megállt Firenzében..., és örökre ott is maradt Itália nagy szerencséjére. Igaz, 1563-tól 65-ig Bolognában dolgozott és készítette a város főterén lévő Merkúr szökőkutat.

Az 1560-as évek elején készítette emblematikus bronzszobrát, a Repülő Merkúrt, melyet a Bargellóban láthatunk sok egyéb művével együtt. A későbbiekben több ilyen szobrot is készített.Legtöbbet látott munkái a két Medici nagyherceg, I. Cosimo és I. Ferdinando lovasszobrai, de már több, mint 60 éves volt, amikor ezekhez a szobrokhoz hozzá kezdett, feltehetően a munka nagy részét segédei végezték.
A Loggia del Lanzin áll talán a legszebb alkotása, a "Szabin nők elrablása". Ez a minden oldalról teljes élvezetet nyújtó, gyönyörű szobor a manierizmus csúcsalkotása lehetett. 79 és 82 között készítette ezt a művét, későn érő típus lehetett.  Ugyancsak itt látható az 1600-as évvel jelzett "Herkules legyőzi a kentaurt", ekkor 76 éves.
Nagyon sok kisplasztikája is van szerte a világban, és különböző különleges dolgokat készített kerteknek, pl. a Bobolinak is, ami természetes, hiszen mindvégig a Medici nagyhercegek szolgálatában állt.

Művészetét nagyon nagyra értékeli az utókor, a legfinomabb átmenetnek a reneszánsz és a barokk művészet között. Egészen egyéni szobrainak piramis szerű szerkesztése. Szokatlan az is, hogy vallási témájú alkotásai talán egyáltalán nincsenek, legszívesebben a római mitológiából választotta témáit.

Forrásmunkák

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése