Giotto di Bondone (1267-1337)

 Giottót tekinti a művészettörténelem az első reneszánsz festőnek, vagy legalábbis a reneszánsz előfutárának. Az ő korában a művészeket még csak mesterembereknek tekintették, de az ő mestertudása túlhaladta a megszokott korlátokat. Szakított a bizánci "lapos" stílussal , megpróbálkozott a háromdimenziós tér és alakformálással, elindítva ezzel a perspektíva felhasználását az ábrázolásban.
Legenda csupán, vagy igaz? Sosem fogjuk megtudni, de aranyos történet. Cimabue, a már híres festő egy vidéki útján találkozott először az akkor még gyerek Giottóval. A kis pásztorfiú minden lehetőséget megragadott arra, hogy rajzoljon, és amikor Cimabue arra sétált, akkor éppen egy kőre rajzolgatott birkákat. Azon nyomban elkérte a fiúcskát apjától és firenzei műhelyébe vitte tanoncnak. Giotto hamarosan túlszárnyallta mesterét!

Első igazán komoly munkáját Assisiban alkotta, a Szent Ferenc Bazilikában Szent Ferencről készült freskóival, de hozzá kell tenni, sokan vitatják, hogy valóban az ő műve lenne, de az ugyanitt látható Izsákról készült freskókat bizonyosan ő alkotta. 1295 körül készít Assisinek és a firenzei Santa Croce templomnak is egy-egy "Krisztus a keresztent" (Croce dipinta).

Dolgozik a Vatikánban VIII. Bonifác pápa megbízásából az 1300-as évek elején.

1305 körül Padovában festi be a Scrovegni (más néven Arena) kápolnát Szűz Mária és Krisztus életének jeleneteivel, továbbá egy Utolsó ítélettel, a megbízó Scrovegni és felesége is láthatóak a freskón. A reneszánsz szülőhelyének tartják e kápolnát a művészettörténészek.

1312-13-ban talán Firenzében volt, akkor festi a híres Ognissanti maestát (Uffiziben van), majd ismét talán Rómában dolgozott.

A 20-as évek végefelé újra Firenzébe érkezik és kápolnákat (Bardi és Peruzzi) fest a Santa Croce templomban.

1329-től 33-ig Nápolyban dolgozik, de utána visszatér ismét Firenzébe, ahol megbízzák a Campanile tervezésével és kivetelezési munkáinak vezetésével. Sajnos csak az első szintet tudja befejezni, mert 1337-ben meghal.

Forrásmunkák

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése