Giotto di Bondone (1267-1337) Assisiben

Giotto di Bondonét tekinti a művészettörténelem az első reneszánsz festőnek, vagy legalábbis a reneszánsz előfutárának. Az ő korában a művészeket még csak mesterembereknek tekintették, de az ő mestertudása túlhaladta a megszokott korlátokat. Szakított a bizánci "lapos" stílussal, megpróbálkozott a háromdimenziós tér és alakformálással, elindítva ezzel a perspektíva felhasználását az ábrázolásban.
Legenda csupán, vagy igaz..., sosem fogjuk megtudni, de aranyos történet: Cimabue, a már híres festő egy vidéki útján találkozott először az akkor még gyerek Giottóval. A kis pásztorfiú minden lehetőséget megragadott arra, hogy rajzoljon, és amikor Cimabue meglátta, akkor éppen egy kőre rajzolgatott birkákat. Az akkor már ismert festőművész azon nyomban elkérte a fiúcskát apjától, majd firenzei műhelyébe vitte tanoncnak. Giotto idővel messze túlszárnyalta mesterét!

Első igazán nagyon komoly munkáját Assisiban alkotta, a Szent Ferenc Bazilikában Szent Ferencről készült freskóival, még talán Cimabue tanoncaként. Igaz, hozzá kell tenni, sokan vitatják még ma is, hogy valóban az ő műve lenne, de ellene bizonyítékokkal senki nem szolgált. Gondolom a mai technikákkal ez talán már kideríthető lett volna. Az ugyanitt látható Izsákról készült freskókat már egészen bizonyosan ő alkotta. 
-
--
Általában én fényképeztem, de itt kivételesen a férjem, és engem is lencsevégre kapott miközben Assisi fantasztikus templomában gyönyörködöm..., köszönöm neki. Ami igazán fontos, hogy a háttérben azok a bizonyos Giottónak tulajdonított freskók láthatóak.
-
-
Ez a két "emlékkép"  került a tarsolyunkba..., csodálatos minden, ami Assisi.. 
-
1295 körül készített Giotto Assisinek és a firenzei Santa Croce templomnak is egy-egy "Krisztus a kereszten" néven ismert művet (Croce dipinta).
-
Hihetetlenül nagy élmény Assisiben lenni, aki csak megteheti, ne hagyja ki ezt a csodálatos várost, Olaszország egyik legszebb gyöngyszemét! 
-
Giotto dolgozott a Vatikánban is VIII. Bonifác pápa megbízásából az 1300-as évek elején.
-
1305 körül Padovában festette ki a Scrovegni (más néven Arena) kápolnát Szűz Mária és Krisztus életének jeleneteivel, továbbá egy Utolsó ítélet freskóval, amin a megbízó Scrovegni és felesége is láthatóak. A reneszánsz szülőhelyének tartják e kápolnát a művészettörténészek Giotto jóvoltából, volt szerencsém azt is látni, lenyűgöző.

1312-13-ban talán már Firenzében volt Giotto, akkor festette a híres Ognissanti maestát (Uffiziben van), majd azután  talán ismét Rómában dolgozott.

A 20-as évek vége felé újra Firenzébe érkezett és kápolnákat (Bardi és Peruzzi) festett a Santa Croce templomban.

1329-től 33-ig Nápolyban élt és dolgozott, majd feladata végeztével visszatért ismét Firenzébe, ahol megbízták a Campanile tervezésével és kivitelezési munkáinak vezetésével. Sajnos csak az első szintet tudta befejezni, mert 1337-ben meghalt, de a munkát az ő tervei alapján folytatták. Igaz, talán statikai okokból végül nem lett  olyan  magas, amekkorának tervezve volt.

Forrásmunkák

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése