Bandinelli, Baccio -Bartolomeo- (1488-1560)

Bandinelli volt Firenze legnépszerűtlenebb művésze. Ennek oka főként abban rejlik, hogy a firenzeiek nagyon kedvelték és tisztelték Michelangelót, és a kettejük viszonya igencsak ellenséges volt. Amikor a firenzei köztársaság megadta magát a visszatérő Mediciknek, akkor zavargások voltak, és ezt kihasználva állítólag Bandinelli szétvágta és ellopta a Palazzo della Signoriából Michelangelo kartonjait, melyek alapján akarta megfesteni a Cinquecento terem falát. Emiatt aztán örök ellenségek lettek, és firenze népe és művésztársadalma egyaránt Michelangelo pártjára állt. A Mediciek viszont kedvelték és feladatokkal látták el. Amikor elkészült a Hercules és Cacus szobra és odaállították Michelangelo Dávidja mellé, azt elég nagy felháborodás fogadta, de ennek ellenére a mai napig ott áll. Cellini azt mondta a szoborra, olyan, akár egy dinnyékkel teli zsák.
Az Uffiziben lévő Laokoon csoportja laikusként nem tűnik rossznak, de a San Lorenzo templom előtt látható szobor Giovanni de Mediciről, közismert nevén Giovanni delle Bande Neréről elég elnagyoltnak tűnik.
Legjobb munkájának  a Dómban, a kupola alatti kórust körülvevő nyolcszögletű márványkorláton látható domborműveit tartják.

Festeni nagyon keveset festett, nem is nagyon maradt fenn más képe, mint amit magáról, és nagy riválisáról, Michelangelóról készített.

Forrásmunkák

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése