Bandinelli, Baccio -Bartolomeo- (1488-1560)

Baccio Bartolomeo Bandinelli volt Firenze talán legnépszerűtlenebb művésze. Ennek oka főként abban rejlik, hogy a firenzeiek nagyon kedvelték és tisztelték Michelangelót, és a kettejük viszonya igencsak ellenséges volt. Amikor a firenzei köztársaság megadta magát a visszatérő Mediciknek, akkor zavargások voltak, és ezt kihasználva állítólag Bandinelli ellopta és szétvágta a Palazzo della Signoriából Michelangelo kartonjait, melyek alapján akarta megfesteni a Cinquecento terem falát. Emiatt aztán örök ellenségek lettek, és Firenze népe és művésztársadalma egyaránt Michelangelo pártjára állt. A Medicik viszont kedvelték Bandinellit, és bőven el is látták feladatokkal. Amikor elkészült a Hercules és Cacus szobra és odaállították Michelangelo Dávidja mellé, az elég nagy felháborodást okozott, de ennek ellenére a mai napig ott áll. Benvenuto Cellini azt mondta a szoborra, olyan, akár egy dinnyékkel teli zsák.
-
Az Uffiziben lévő Laokoon csoportja laikusként nem tűnik rossznak, de a San Lorenzo templom előtt látható szobor Giovanni de Mediciről, közismert nevén Giovanni delle Bande Neréről elég elnagyoltnak tűnik..., ám így is szerethetjük a szobrot személye miatt.
-


-
Legjobb munkájának  a Dómban, a kupola alatti kórust körülvevő nyolcszögletű márványkorláton látható domborműveit tartják.


Festeni nagyon keveset festett Bandinelli, nem is nagyon maradt fenn más képe, mint amit magáról, és nagy riválisáról, Michelangelóról készített.

Forrásmunkák

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése