Sangallo, Giuliano da (1445-1516)

Híres építész család, könnyű őket összekeverni. Giuliano volt a legidősebb és leghíresebb, az öccse, idősebb Antonio és annak fia, fiatalabb Antonio igazán csak Giuliano halála után kezdtek ismertté válni. Giuliano fia, Francesco szobrász volt. A család firenzei, de sokat dolgoztak Rómában és Itália egyéb tájain.

Giuliano kezdetben Lorenzo de Medicinek (Il Magnifico) dolgozott, főként vidéki villákat tervezett, a Villa Poggio volt Lorenzo kedvenc tarózkodási helye, ott is halt meg.
Lorenzo halála után több helyen megfordult, tervezett ezt-azt, majd Rómában II. Gyula szolgálatába állt.Több feladat elvégzése után azt remélte, őt bízzák meg a Szent Péter bazilika átépítésével, de csalatkozott, a munkát Bramante kapta meg.
Visszatért Firenzébe, ahol leginkább hadi építészeti tudományait hasznosították szerte Toszkánában erődítmények tervezésével.
De sok szép épület is magán viseli Giuliano da Sangallo tudásának nyomát, így a Palazzi Strozzi tervezésében segédkezett a tervező halála után, a Santo Spirito templom nyolcszögletű kápolnáját tervezte, és az ő híres firenzei palotája a Palazzo Gondi a Piazza da Firenzén. Néha szobrászkodott is, síremlékeket faragott, pl. a Santa Trinita templomban ő készítette Francesco Sasetti szarkofágját.
A pápa előbb Bologna bevételénél kérte segítségét, majd Bramante halála után Raffaellóval közösen vezették a Szent Péter bazilika átépítését, de meggyengült egészsége miatt ez a munka nem tartott sokáig. 
Sokoldalú reneszánsz művész volt, méltó követője Brunelleschinek.

Forrásmunkák

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése