Sangallo, Giuliano da (1445-1516)

Híres művész család volt a Sangallo család, többen voltak, könnyű őket összekeverni. Az biztos, hogy idősebb Giuliano volt a leghíresebb, nagy valószínűséggel a mellékelt kép őt ábrázolja, a festője Piero di Cosimo volt.. Giuliano öccse, idősebb Antonio és annak fia, fiatalabb Antonio csak Giuliano halála után kezdtek némiképpen ismertté válni. Giuliano fia, Francesco, szobrász volt. A család firenzei volt, de sokat dolgoztak Rómában és Itália egyéb tájain is. 

-





-


Giuliano da Sangallo kezdetben Lorenzo de Medicinek (Il Magnifico) dolgozott, főként vidéki villákat tervezett neki, köztük a Villa Poggiót, mely Lorenzo kedvenc tartózkodási helye volt, kifejezett kérésére ott is halt meg.
Lorenzo halála után a művész több helyen megfordult, tervezett ezt-azt, majd Rómába is eljutott, ahol II. Gyula szolgálatába állt. Több komoly feladat elvégzése után azt remélte, hogy őt bízzák meg a Szent Péter bazilika átépítésével, de csalatkozott, mert a munkát végül Bramante kapta meg.
Visszatért hát Firenzébe, ahol leginkább hadi építészeti tudományait hasznosították szerte Toszkánában erődítmények tervezésével.
De sok szép épület is magán viseli Giuliano da Sangallo  nagyszerű tudásának nyomát, így a Palazzo Strozzi tervezésében is segédkezett a tervező halála után, a Santo Spirito templom nyolcszögletű kápolnáját tervezte, és az ő híres firenzei palotája a Palazzo Gondi a Piazza da Firenzén. Néha szobrászkodott is, síremlékeket faragott, pl. a Santa Trinita templomban ő készítette Francesco Sasetti szarkofágját.
A pápa előbb Bologna bevétele után kérte segítségét a város rendbetételében, majd Bramante halála után Raffaellóval közösen vezették a Szent Péter bazilika átépítését, de meggyengült egészsége miatt ez a munka nem tartott sokáig. 
Nagyon sokoldalú reneszánsz művész volt, méltó követője  Filippo Brunelleshinek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése