Rosselino, Bernardo (1409-1464)

Bernardo Rosselino építész és szobrász művészként ismert, Leon Battista Alberti tanítványa volt, részt vett a firenzei Palazzo Rucellai tervezésében és építésében. Később Rómában dolgozott V. Miklós pápa megbízására, a Santo Stefano Rotondo felújítását végezte, a ma is ott látható oltár az ő munkája.

(Ami feladat miatt leginkább emlékezetes a neve, az az egykori Corsignano, II. Piusz pápa szülővárosának igazi reneszánsz várossá építése volt, immár Pienza néven. Nem kizárt, de nem is bizonyított, hogy Leon Battista Alberti is részt vett a tervezésben. A trapéz alakú térre 4 épület került, a Dóm, a Piccolomini palota, a Borgia palota, mely ma múzeum, és a Dómmal szemben van egy Városháza, amit valószínűleg ugyancsak Rosselino tervezett. 1459-ben kezdték az építkezést, 62-ben szentelte fel a pápa a Dómot. 1464-ben meghalt a pápa és Rosselino is, így végül csak ez a 4 épület készült el, de így is érdekesnek ígérkező kirándulás célpontja az amúgy is szép városka.)


Firenzében szobrászként leginkább Leonardo Bruni Santa Croce templom béli síremléke az, amit ismerünk tőle. Donatello és Michelozzo Battisteróban lévő síremléke szolgáltatta számára a példát, de az ő munkája sokkal finomabb, könnyedebb, így aztán az őt követő síremlék készítők az ő munkáját tekintették mintának. Bár ebben eltérőek a vélemények, de minden valószínűség szerint a Santa Maria Novella templomban Boldog Villána síremlékét is ő készítette 1451-ben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése